A karácsonyi mákos gubát a legtöbben kifliből készítik. Mi most egy másfajta receptet mutatunk be, ami finomabb és laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 tojássárgája, 5 dkg vaj – laktózmentes, 5 dkg cukor, 3 dl tej – laktózmentes, kis kávéskanál só, méz, mák.
Elkészítés:
A kalácstésztát kissé keményebbre dagasztjuk, megkelesztjük, deszkára téve, burgonyametélt (nudli) módjára, lisztes deszkán megsodorjuk, kb. 1-1,5 cm darabokra felvágjuk, lisztezett sütőlapra rakosgatjuk. 200 C-os sütőben rózsaszínűre megsütjük.
Fogyasztás előtt, egy szűrőkanálnyi tésztát forrásban lévő, enyhén sós vízbe teszünk, 2-3 másodperc után kiszedjük, és nagyobb tálba tesszük. Ezt többször ismételjük. Langyosított mézet öntünk rá és finomra őrölt mákkal megszórjuk, összekeverjük.