Fűben, fában orvosság, palackozva FinomSág

A győrsági FinomSág márkanevű vállalkozás elsősorban kézműves gyógynövény- és gyümölcsszörpök, levek, lekvárok előállításával foglalkozik.

„Két nagy különbség tapasztalható az ipari tömegtermelés és a kézművesség között. Amíg a nagyvállalatok legyártják az élelmiszer termékeket, addig a kézművesek alkotnak. Így tesszük ezt mi is. Az általunk létrehozott termékekbe az alkotás örömét, szeretetünket is beletesszük. Nálunk nincsenek robotok, itt minden emberi kéz által alakul át termékké” – mondja a FinomSág márka egyik tulajdonosa, Bugyenszkiné Szemerédi Erzsébet.

Bugyenszkiné Szemerédi Erzsébet (Fotó: FinomSág)

Ifj. Bugyenszki Ferenc és édesanyja 2013-ban kezdett el őstermelőként növénytermesztéssel és szörpkészítéssel foglalkozni. Erzsébet akkoriban Ausztriában dolgozott egészségügyi területen és nagyon megkedvelte az osztrák kézművesek termékeit. A gyógynövény- és gyümölcstermesztéssel, -feldolgozással Ausztriában ismerkedett meg Ő is és a fia is. Miután elsajátították a vegyszermentes tartósítás és befőzés technológiáját, úgy döntöttek, hogy belevágnak a FinomSág termékek fejlesztésébe.

Még 2012 szeptemberében történtek meg az első levendula és citromfű telepítések.  Decemberre elkészült a családi házuk egy részében a feldolgozó üzem is. Ezután indult el a termékfejlesztés, a kísérletezgetés.

Akkoriban még nem nagyon voltak a térségben kézműves vásárok, ahol árusíthatták, népszerűsíthették volna a termékeiket. Először egy egészségnapra, majd fesztiválokra sikerült bejutniuk a saját gyártású kézműves szörpjeikkel.

Erzsébet 2013 végén Ausztriában ismerkedett meg a fekete berkenyével (arónia) és annak jótékony egészségügyi hatásaival. A győrsági birtokon 2014-ben történt meg az első telepítés. (A fekete berkenye az egyike az antioxidánsokban leggazdagabb gyümölcsöknek, így számos gyógyhatással bír: például immunrendszer erősítő és gyulladáscsökkentő is.)

2016-ban készítettek először fekete berkenye levet, ami hamar népszerűvé vált az egészségtudatos vevőik között. Azóta már lekvárt és mag-héj őrleményt is gyártanak ebből a gyümölcsből.

Az évek során folyamatosan fejlesztették a termékpalettát. Jelentős lépés volt, amikor újabb termőföldeken almát kezdtek el termeszteni. A szörpök és lekvárok mellett natúr leveket is készítettek almából, céklából, sütőtökből.

„Stájerországban annál a családnál, ahol dolgoztam, arra hívták fel a figyelmemet, hogy Ausztriában mindenki a helyi, illetve a német élelmiszereket keresi a boltokban. Sokat vásárolnak a piacokon, mert a helyi élelmiszerek minőségében bíznak meg. Ez a „vásárolj helyi terméket” nézet már Magyarországon is elkezdett terjedni, de még erősíteni kellene ezt a fajta tudatosságot. Jó lenne, ha még több fogyasztó, illetve kereskedő döntene úgy, hogy távolról beszerzett termékek helyett a helyit részesíti előnyben” – mondja Erzsébet.

A FinomSág termékpalettáján jelenleg számos szörp (levendula, rózsa, bodza, citromfű, eper, fekete szeder, ribizli, meggy, fahéjas szilva, kakukkfüves szilva, rozmaringos sárgabarack, mentás alma, málna) és lekvár (levendula, rózsa, fekete berkenye, gyömbéres sütőtök, csokis meggy, karamellás alma, fahéjas szilva) szerepel. (Egyes szörpök megvásárolhatók cukormentes verzióban is.) Az egészségtudatos vásárlók kedvencén, a fekete berkenyelén kívül hamarosan elérhető a sütőtök natúr lé is a kínálatban.

A FinomSág vállalkozást 2021-ben vette át Erzsébet a fiától.

Ma már szinte minden kézműves vásáron részt vesznek folyamatosan bővülő termékkínálatukkal. Megtalálhatóak a termékeik a pannonhalmi és a győri látogatóközpontban, a lipóti Sziget Közértben és a győrzámolyi Lipóti pékségben is.

„Fűben, fában orvosság, palackozva FinomSág”. Ez a vállalkozás szlogenje, ami jól képviseli azt, hogy milyen értékeket tartanak fontosnak.

A FinomSág élelmiszerek 100%-ban természetes, gondosan megválogatott alapanyagokból készülő, színezék- és adalékanyagoktól mentes, magas minőségű, kézműves termékek és remélhetőleg hamarosan további viszonteladók, éttermek veszik be a kínálatukba ezeket az ízletes szörpöket, lekvárokat.

Az élelmiszerek készítése mellett a FinomSág vállalkozás a falusi turizmusba is bekapcsolódott. Miután Erzsébet 2018 végén hazatért Ausztriából, elkezdett azon dolgozni, hogy Magyarországon is megvalósítsa azt a vendéglátási formát, amit az osztrákoknál látott.

Manapság már egyre nagyobb az igény a tudatos vásárlók között arra, hogy ellátogassanak a termőföldre, megnézzék honnan származik az alapanyag, illetve hogyan történik a feldolgozás. Ezeknek az agro-túráknak része a kóstoltatás és a vendéglátás is.

A FinomSágnál elsősorban csoportokat várnak és előzetes bejelentkezés szükséges a Fekete Berkenye túrára.  A résztvevők megismerkedhetnek a fekete berkenyével és annak jótékony egészségügyi hatásaival. Megnézhetik a termőterületet és a szörpök, lekvárok mellett megkóstolhatják a népszerű Finomság rózsafánkot. Ez utóbbi sütésében részt is vehetnek és megtanulhatják a készítésének fortélyait.

Érdemes ellátogatni egy-egy ilyen rendezvényre, mert nagyon egyedi hangulata van. A következő októberi eseményre a pannonhalmi látogatóközpontban lehet jelentkezni.

Aki szeretne még többet megtudni a FinomSág termékekről, az keresse fel a vállalkozás facebook oldalát:  www.facebook.com/finomsagkezmuvesgazdasag

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük